Hemnet trappar upp

fortsätter växa på snabb ny plattform

Hemnet är den största webbplatsen på den svenska bostadsmarknaden. Den omfattar nästan alla landets bostäder som är till försäljning genom landets mäklare. För att klara de ständiga trafikökningarna och höja kvaliteten på sajten har den fått en ny snabb teknisk plattform.

Den svenska mäklarbranschen startade Hemnet 1998 för att den insåg vilken framtid Internet hade som central marknadsplats. Sedan dess har Hemnet växt med en rasande fart. I dag är webbplatsen en av de tio till femton största i Sverige. Varje vecka gör fler än 900 000 besökare sammanlagt över 2 miljoner besök på sajten för att leta ny bostad, följa prisutveckling och utbud. Förra året växte Hemnet med 43 procent. Tillväxten har ökat i denna storleksordning under flera år och ännu syns ingen avmattning till.

– Med vår nya plattform kan Hemnet växa hur mycket som helst. Den har även ökat vår trovärdighet. För besökarna på sajten finns det nu alltid ett aktuellt och uppdaterat utbud av bostadsobjekt. Mäklarna får omedelbart ut sina kunders objekt på marknaden, säger VD Björn Dietmann.

Ägs av många aktörer

I genomsnitt finns det ständigt runt 30 000 bostadsobjekt på Hemnet. Sajten omfattar nästan alla Sveriges bostäder som är till försäljning genom landets fastighetsmäklare. Det kan vara villor, bostadsrätter, gårdar, tomter och fritidshus. De som lägger ut objekt på webbplatsen måste vara registrerade fastighetsmäklare. Hemnet ägs av fyra mäklarorganisationer och två tidningar: Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Svensk Fastighetsförmedling och Swedbank Fastighetsbyrån samt Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten. Webbplatsen har tre sökingångar: hemnet.se, dn.se och gp.se.

Mäklarna levererar innehållet på sajten och verksamheten finansieras med annonsintäkter. Tidigare var det tidningarna som drev utvecklingen av sajten. Hösten 2006 stod det klart att Hemnet behövde en ny plattform.

 

Kraven växte i taktmed att trafiken ökade

– I takt med att trafiken växte ökade Hemnets krav i förhållande till de övriga IT-kraven på tidningarna, säger Björn Dietmann. Att dela plattform med en sådan stor sajt som Hemnet började skapa problem för tidningarna från kostnadsfördelnings- och prioriteringsmässig synpunkt. Men det var ännu viktigare att bostadsobjekten kom ut fortare på webbplatsen.

Mäklarna tyckte att publiceringen tog för lång tid. Från det att mäklarna skrev in ett objekt i det aktuella mäklarsystemet tills det syntes på Hemnet kunde det ta upp till ett och ett halvt dygn.

– Den befintliga databasmiljön byggde på replikering mot mäklarsystemen en gång per timme. Det var vanligt med förseningar, och det förekom också fel som innebar att objekten inte kom ut på sajten förrän efter lång tid.

– Vi bestämde oss för att göra en upphandling av en helt egen plattform.

De grundläggande kraven på den nya webbplatsen var att den skulle ha en standardiserad, bättre och snabbare kommunikation med mäklarsystemen, att den skulle ha hög tillgänglighet samt att den för besökarna skulle se likadan ut som den gamla miljön.

Standardiserat gränssnitt för alla

– Det viktiga var att sajten skulle kommunicera med de olika mäklarsystemen i realtid, säger Björn Dietmann. Tidigare hade vi olika gränssnitt mot mäklarsystemen. Nu skulle vi ha ett standardiserat öppet gränssnitt mot samtliga. Det skulle också vara enkelt att mata in information i realtid från eventuella ytterligare mäklarsystem.

Företaget gjorde en sondering av marknaden för att hitta en lämplig teknisk plattform. Valet föll på Oracle RAC, en klustrad databaslösning, och konsultbolaget StoneBrix AB. Projektet startade förra sommaren.

Martin Forsberg är konsult på Kentor AB som StoneBrix är en del av i dag.

Hög skalbarhet och tillgänglighet

– Eftersom Hemnet dels är en av Sveriges största sajter, dels fortsätter att växa starkt trots sin storlek, var det viktigt att lösningen var skalbar. Oracle RAC är en mycket robust och stabil teknik. Anledningen till att vi rekommenderade den är att vi har många andra kunder som implementerat den med stor framgång.

– Vi funderade på vilket programmeringsspråk vi skulle använda. Det fanns tankar på att göra den till en ren Java-sajt. Men sedan valde vi den moderna databasdrivna Open Source-lösningen Ruby on Rails, för att göra sajten så effektiv som möjligt, säger han.

– Med Oracle RAC har vi fått betydligt högre säkerhet än tidigare, påpekar Björn Dietmann. Då var vissa funktioner dubblerade av säkerhetsskäl, men nu är allt dubblerat och säkerhetskopierat.

Det nya Hemnet byggdes från maj till september 2007 och sjösattes i november.

– Hemnet är fortfarande ett och samma företag med samma ägare, men vi är inte längre beroende av dem när det gäller tekniken. I dag står Hemnet för sin egen drift och teknik.

För besökarna ser sajten nästan exakt likadan ut som tidigare.

Snabbare än snabbt

– Det är meningen att det initialt ska vara så liten skillnad som möjligt. Grafiskt och navigeringsmässigt skiljer sig webbplatsen inte det minsta från hur den såg ut tidigare. Själva sökningen går dock snabbare att göra – men det gick fort även tidigare.

Den stora skillnaden är hur innehållet skapas i databasen. Nu går publiceringen oerhört mycket fortare än tidigare.

– Det tar bara sekunder från det att mäklaren lägger in informationen i sitt mäklarsystem tills den finns tillgänglig på Hemnet, säger Björn Dietmann. Mäklaren kan sitta med en kund och skapa objektpresentationen, trycka på knappen och strax därefter se den på Hemnet.

– Vi behöver inte lagra lika mycket data som tidigare då vi replikerade över mycket objektinformation i form av bilder, texter och andra filer. Nu får vi över basinformation för att kunna göra sökningen samt länkar till objektinformationen. När besökarna får upp vår träfflista hämtas objektinformationen från mäklarsystemet i realtid.

Systemet varnar om något inte fungerat

Nu finns det felspårning inbyggd i systemet. Om informationen av någon anledning inte skulle komma ut på Hemnet får mäklaren direkt en indikation på detta.

– Förut kunde det ta lång tid innan ett fel upptäcktes. Vid sådana tillfällen var det ofta mäklarna eller deras kunder, säljarna, som efter ett par dygn hörde av sig om att objektet inte hade kommit upp på Hemnet.

– Den enda tydliga förändringen som den nya webbplatsen innebär för besökarna är att de oavsett vilket objekt det gäller kan söka det fritt på karta. Det är i sig självt ingen nyhet med karta på sajten. Den möjligheten har funnits sedan starten, men tidigare enbart som presentation, inte med sökfunktion.

Många förändringar på gång

Framöver kommer det dock att ske många förändringar för besökarna. Sedan tidigare kan de få tips om inredning, renovering, målning, tapetsering och andra bostadsrelaterade frågor. Företaget tittar nu på hur innehållet kan breddas ytterligare.

– Vi bygger vidare på webbplatsen. Det kommer fler funktioner både för besökare och mäklare. Innehållsökningen möjliggör en bredare annonsering. Och Hemnet kommer att fortsätta expandera under lång tid, säger Björn Dietmann.

Måns Widman


 

Oracle Real Application Clusters (Oracle RAC), är ett tillägg till Oracle Database som gör att man kan köra en databas I ett serverkluster. Det ger oslagbar feltolerans och hög tillgänglighet och hög prestanda samtidigt som det blir billigt och enkelt att addera mer hårdvara och prestanda eftersom behoven ökar. Oracle RAC är också grunden för Oracles grid-teknik.


 

 

 

 

 

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening