• http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
  • image

Planetens snabbaste databasmaskin

Den femtonde september höll Oracle och Sun Microsystems en presskonferens där de presenterade Sun Oracle Database Machine, eller Exadata version 2. Det är en föroptimerad, förkonfigurerad kombination av mjukvara, server och lagring för stora datalager. Lösningen utlovas ha dubbelt så hög prestanda som den förra versionen av Exadata, som lanserades för cirka ett år sedan i samarbete med HP.– Exadata version 1 var världens snabbaste maskin för datalagerapplikationer. Exadata version 2 är dubbelt så snabb och är den enda databasmaskinen som kör OLTP-applikationer (Online Transaction Processing). Exadata version 2 kör i princip alla databasapplikationer mycket snabbare och billigare än någon annan dator i världen, sade Larry Ellison under presskonferensen.

 

Syftet med Exadata version 1 var att erbjuda lägre integrationskostnader i kundernas system genom tät integration av hård- och mjukvara. Version 2 bygger på samma grundprinciper men erbjuder ett rejält prestandalyft tack vare generellt uppgraderad hårdvara och användandet av Suns nya Flashfireteknik, som är utvecklad särskilt för OLTP-tillämpningar.

Exadata version 2 är den första produkten på marknaden som erbjuder Flashfiretekniken. Maskinen levereras med Oracle Database 11g R2 och Exadata Storage Server Software Release 11.2.Exadata version 2 kommer initialt säljas i fyra olika paketeringar; fullrack, halvrack, kvartsrack och Basic.

Priset kommer utan programlicenser att ligga på mellan cirka 110 000 och 1,15 miljoner US dollar.

 

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening