• image
  • http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
 

Oracle köper Sun Microsystems

Den 20 april meddelade Oracle att man ingått en överenskommelse om att köpa Sun Microsystems. Innan affären är klar ska Suns aktieägare godkänna affären. Suns styrelse har enhälligt röstat för förslaget och affären förväntas bli verklighet under sommaren.

Oracle har för avsikt att leverera färdiga lösningar med sina affärssystem – kompletta från applikation till disk.

– Förvärvet av Sun förändrar IT-industrin genom att det kombinerar förstklassiga företagsprogram med affärskritiska system. Oracle blir det enda företaget som kan utveckla ett helt integrerat system, från applikation till disk, där alla delarna passar ihop och arbetar tillsammans så att kunderna själva slipper göra integrationsarbetet, sade Oracles CEO Larry Ellison.

–Våra kunder drar nytta av det eftersom deras kostnader för systemintegration minskar, medan systemens prestanda, tillförlitlighet och säkerhet ökar.
 

Garant för Javautvecklingen

Det finns viktiga långsiktigt strategiska fördelar för kunderna med att Oracle äger två av Suns viktigaste programvarutillgångar, Java och Solaris. Java är ett av IT-branschens mest kända och mest spridda teknologier och den viktigaste mjukvaran Oracle någonsin köpt. Oracle Fusion Middleware, den snabbast växande affärsverksamheten inom Oracle, bygger på Suns Javaspråk. Oracle kan nu stå som garant för fortsatt utveckling och investeringar i Javateknologin.

Sun Solaris är den ledande plattfomen för Oracle Database, Oracles största affärsverksamhet. Med köpet av Sun kan Oracle optimera databasen för vissa unika egenskaper hos Solaris, men i Oracles pressmeddelande understryker man i detta sammanhang att man även fortsättningsvis kommer stödja Linux och andra öppna plattformar.
 

Gemensam historia

– Oracle och Sun har varit pionjärer inom industrin sedan mer än 20 år. Denna kombination är en naturlig evolution för vår relation, sade Suns styrelseordförande Scott McNealy.

Utöver datorer, disksystem, Solaris och Java ingår till exempel även programvara för virtualisering, systemadministration, identitetshantering, utvecklingsverktyg, groupware med messaging, databasen MySQL och en komplett uppsättning programvaror för att skapa och implementera mobila lösningar.

Vad som kommer att hända med alla produkterna från Sun utöver hårdvara, Java och Solaris är inte sagt, men historiskt sett har Oracle inte övergett kunderna till de företag de förvärvat. Ibland har olika produkter fusionerats, ibland har de ersatt Oracles egna. Men Oracle har alltid skyddat kundernas investeringar genom att erbjuda support och någon form av fortsättning för alla kunder.

Hans Skalin

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening