• http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
  • image

BEA nu på plats i Oracle

Oracle har köpt BEA, som var den ledande leverantören av mellanprogram. I augusti presenterades framtiden för produkterna i Oracles middleware-utbud. Flera av BEAs programvaror tar plats som strategiska i produktportföljen.
 

– En viktig poäng är att utvecklare ska kunna använda sina favoritverktyg för alla Oracles produktutbud, inklusive dem från BEA. Och det gäller även utvecklarna som idag arbetar i BEAs verktyg, sade Sanya Sena, chef för plattformsprodukter inom Oracle, vid en presentation för Oracles och BEAs partner i augusti.

Namnet BEA kommer att försvinna på sikt men nästan alla produkter kommer att finnas kvar på marknaden. Sverige är bland de första länderna i världen där organisationerna blivit fullt integrerade. Den förra BEA-personalen har med undantag av en utvecklingsavdelning flyttat in hos Oracle i Kista. BEA köpte ett bolag som heter Jrockit, ett svenskt företag som har utvecklat en mycket kraftfull javamotor. Det gänget sitter kvar i sitt kontor i Stockholm och rapporterar direkt till Oracles utvecklingsavdelning i USA.

Oracles övergripande strategier för Oracle Fusion Middleware har inte förändrats i och med köpet av BEA. Produkterna ska bland annat vara integrerade, så kallat ”hot pluggable” och billiga för kunderna att äga. Skillnaden är att nu är produktutbudet avsevärt bredare.

 

WebLogic server blir strategisk för Oracle

100 dagar efter att Oracle köpte bolaget planeras en grundrelease. Alla Oracles och BEAs produkter har kategoriserats i tre nivåer. Till exempel kommer Web Logic Server från BEA ersätta Oracle OC4J. Det är ett exempel på en produkt i den första kategorin, strategiska produkter.

Den andra kategorin består av produkter som har samma funktionalitet. Här ska de bästa bitarna tas från repektive produkt ur BEAs och Oracles sortiment och sammanföras till en på cirka två års sikt.

Utbudet inom middleware blev i ett slag mycket större. I de fall funktionalitet förs över till gemensamma produkter eller fasas ut så kommer Oracle ändå erbjuda fortsatt support under minst fem år, enligt Tom Stenström på Oracle.

– Vi kommer inte att tvinga någon att migrera, utan ska fortsätta supporta samtliga produkter under minst fem år framåt, understryker Tom Stenström på Oracle.

 

Tuxedo viktigt för stordatorkunder

I den tredje kategorin finns produkterna som kommer att överges. Här hade till exempel BEA några som man redan beslutat sluta utveckla.

Dessutom finns ett antal produkter från BEA som tillför helt ny funktionalitet som Oracle tidigare inte haft någon motsvarighet till. I kategorin strategiska produkter hittar man till exempel Tuxedo, som är en transaktionsmonitor.

– Tuxedo används av många stora svenska organisationer. Det kommer bli en nyckelteknologi när det gäller stordatorkonnektivitet, säger Tom Stenström. Ett annat exempel är det så kallade Enterprise Repository – en organisationsgemensam katalog för alla resurser som t.ex tjänster, processer och informationsmodeller.

– Vi hade tidigare en av marknadens absolut största produktportföljer, och nu har vi ett ännu starkare utbud. Vi är med detta köp ur alla aspekter nummer ett på marknaden.

Den som vill veta mer kan kontakta sin säljrepresentant eller besöka Oracle Technology Network för mer specificerad beskrivning av produkterna och roadmap för utvecklingen. Oracle kommer även arrangera ett antal seminarier.

Text och foto: Hans Skalin

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening