• http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
  • image

Testat: Oracle Enterprise Manager 12c
Lyfter ända upp till molnet

Med Enterprise Manager 12c tar Oracle ett rejält kliv framåt mot målet att kunna sköta allting från ett verktyg. För molnfantaster kan detta dessutom vara den perfekta ingången.

När Enterprise Manager 10g anlände var det nära nog en revolution. Föregångaren, en Javabaserad konsol, var ett verkligt fiasko. Den webbaserade lösningen fungerade däremot från start. Därför har den också blivit en succé och finns hos nära nog varje Oraclekund.

Produkten har bara blivit bättre med åren; enklare övervakning, fler funktioner och mer utvecklad automatisering. Så när en helt ny version kommer finns det anledning till att kika närmare. Inte minst då fler än 200 större nyheter och omkring 500 förbättringar utlovas.

Men låt oss börja med namnet. Detta är första produkten i vilken Oracle använder sin nya bokstav efter versionsnumret. Efter ”i” för Internet och ”g” för grid är det nu ”c” för cloud som gäller. Det är givetvis molnteknologi de hänvisar till och det finns en mycket god anledning till detta.

 

Stöd för molnteknik

Den stora nyheten i Enterprise Manager 12c är stödet för molnteknik. Med administrationsverktyget på plats får du nämligen allt vad du behöver för att kunna bygga din egen lösning inom segmentet. Dessutom en väldigt stabil och lättskött sådan.

Vad Oracle praktiskt erbjuder är möjligheten att skapa privata och publika molnlösningar. Oavsett om det är infrastruktur, plattform eller mjukvara du vill leverera som en tjänst så finns stöd inbyggt. Du behöver bara se till att bygga på Oracles verktyg.

Gör du det kan du relativt enkelt skapa en miljö där exempelvis olika avdelningar på företaget kan hyra in sig. Allt från självhantering till snurror för kostnadsberäkningar finns redan på plats. Du kan vara igång med en intern lösning på väldigt kort tid.

 

Hjälper dig konsolidera dina resurser

Även andra nya funktioner fungerar som extra stöd för molntänket. Till exempel kan du undersöka hur belastningen skulle se ut om du slog ihop flera servrar. Detta konsolideringsverktyg gör det mycket enklare att spara in på nya maskiner.

Vidare finns dessutom en handfull mallar för olika lösningar. Du kan dessutom schemalägga nedtagning av system på ett smart sätt. Till exempel kan du automatiskt flytta ut en virtuell maskin till en annan server nattetid för att kunna stänga av hårdvaran.

Allt detta är verkligen kanon. Men det är givetvis inte bara moln i Oracles nya administrationsverktyg. Det har hänt en hel del nytt på andra fronter också.

 

Roligare för ögat

Det första som slår dig som användare är det nya utseendet. Även om det gamla fungerade har Oracle nu lyft sig till ett modernare snitt. Det är fortfarande inte ett under av skönhet, men är roligare för ögat än föregångaren.

Om du tycker att det känns bekant beror det sannolikt på att det börjar likna Oracles supportverktyg. Precis som på nätet kan du justera utseendet och ta bort sådant du inte vill ha. En tacksam funktion.

Men den kanske viktigaste funktionen med det nya gränssnittet är möjligheten att läsa in tillägg. Vill du administrera databaser, Fusion eller andra produkter ur Oracles sortiment får du installera en modul. Tjusningen är att dessa kan uppdateras helt oberoende av Enterprise Manager. Nyheter kommer alltså löpande och inte bara när huvudprodukten släpps.

Bland de andra förbättringarna märks högre säkerhet, detaljstyrning för privilegier och nya sätt att gruppera mål. Sammantaget är det en hel del som hänt med det uppfräschade skalet och dess kringfunktioner. Fast det är under ytan som finputsningen gjorts.

 

Stora fördelar för databasadministration

Det vanligaste övervakningsmålet för Enterprise Manager torde vara databaser. Här har det hänt en del. Skapande, uppgradering och kloning är enklare och mer integrerat än tidigare. Många operationer kan numera bara göras rakt upp och ner. Dessutom finns guider som gör det enkelt även för ovana.

I övrigt är det alltså mest uppiffningar som skett på denna kant. Säkerhetskopieringen har förbättrats, liksom stödet för Real Application Testing. Även Exadata har fått lite extra funktioner kopplade till sig. Bland annat skapas ett så kallat system numera automatiskt, vilket ger dig bättre möjligheter till övervakning.

En annan liten finess är möjligheten att söka efter skillnader i last mellan två givna perioder. Inte alls dumt om du vill undersöka och se varför första onsdagen i månaden är mer resurskrävande jämfört med de övriga.

 

Bättre koll på Fusion Middleware

Även Fusion Middleware är en viktig komponent. Viktigaste nyheten på denna front är tidigare nämnda insticksprogram. Men även snyggare översiktsvyer lyfter hela paketet. Du får helt enkelt bättre koll.

Precis som på databassidan råder det ingen tvekan om att det är stor fokus på Oracles integrerade servrar. Nu har du nämligen fulla möjligheter att sköta också Exalogicmaskiner. Det är enkelt att hantera både applikationer och kluster, bland en lång rad andra funktioner.

Tittar du igenom resten av förbättringarna handlar mycket om att göra produkten bättre anpassad för molntekniken. Även övervakningen har fått flera tillskott. Däribland möjligheten att sätta en grundnivå för prestandan och sedan löpande jämföra mot denna. En nyttig funktion som sedan länge funnits för databaserna.

 

Hantera virtuella Javamaskiner

Andra förbättringar för administratörer är hanteringen av virtuella javamaskiner. Framför allt får du större möjlighet att bestämma vad det är du vill övervaka. Detta tack vare att varje JVM nu är ett eget mål i Enterprise Manager.

Skötseln av Coherence har också fått lite nya funktioner. Bättre grafisk översikt, enklare administration av minnesareorna och lagring av konfigurationsfiler är några av detaljerna du kan glädja dig åt.

Även incidenthanteringen har överlag vässats till. Verktyget fungerar numera bättre för att också arbeta med problemen. Detta gäller inte minst tack vara ett flertal vyer som gör det lättare att överblicka situationen i allmänhet och för en själv.

En intressant finess är integrationen med My Oracle Support. Den har till viss del funnits där tidigare också, men nu är den verkligen insnärjd på allvar. Du kan se tips och förslag på artiklar att läsa kring givna problem. Även öppna ärenden hos Oracle vävs in.

Själva varningarna har också optimerats en hel del. Framför allt i gränssnittet. Bland de mer noterbara ändringarna är möjligheten att få tips om tröskelvärden. Oracle studerar nivåerna och rekommenderar helt enkelt en lämplig nivå för den aktuella miljön.

Skriptare kan glädjas åt att terminalgränssnittet till Enterprise Manager, EMCLI, utvecklats vidare. Det kanske mest spännande tillägget är att det nu går att felsöka jobb på en riktigt låg nivå. Detta gör det enklare att snabbt identifiera felkällan.

 

Utökat för utvecklare

Vill du gå ännu längre kan du kika närmare på utvecklingspaketet Extensibility Developers Kit. Med detta kan du bygga egna komponenter som du kan köra direkt i Enterprise Manager. Detta är ingenting för gemene man, men kan vara en riktig vinnare. Har ni till exempel ett hemmabyggt system går det att bygga in det i det allmänna administrationsverktyget.

Precis som tidigare får du betala extra för en del komponenter i Enterprise Manager. Detta gäller om du till exempel vill ha tillgång till diagnostik och optimeringsfunktioner. Även molnfunktionerna kräver en extra licens. Men det är å andra sidan avgjort mycket billigare än resterande paket.

 

Summa: ett riktigt stort lyft

Överlag är version 12c ett riktigt stort lyft. Enterprise Manager kommer allt närmare leverantörens löften; snart kan du verkligen administrera alla Oracles produkter från ett och samma ställe. Dessutom på ett bra sätt.

Såväl på som under ytan finns det mängder av funktioner att ta till sig. Att testa allting och sedan föra på det i din egen miljö kommer att ta tid. Men det är nästan garanterat en god affär om du sitter i en komplex, Oraclebaserad miljö. För väl på plats och korrekt konfigurerat sparar lösningen såväl tid som pengar. Det kan vara värt den initiala insatsen.

Enterprise Manager 12c finnas att ladda hem på Oracle Technical Network: http://www.oracle.com/technetwork/oem/grid-control/downloads/index.html

Robert Ilijason

 

Bilder

Klicka på bilden för större visning

12c liten1

En viktig nyhet är att du kan anpassa startbilden baserat på vilken yrkesroll du har. Givetvis kommer du ändå åt allting du har rättigheter för. Dessutom kan du ändra ditt val om det skulle behövas.

12c liten2

Gränssnittet påminner numera väldigt mycket om det som Oracle använder på sin supportwebb. Det känns avgjort mer modernt än tidigare versioner. Att det blir mer homogent är inte heller någon nackdel.

12c liten4

Gillade du den gamla översiktsvyn kan du använda den i 12c också. Notera att menyerna inte längre är synliga som tidigare. De har istället klivit upp i menyer som mer påminner om vad du har i vanliga skrivbordsapplikationer.

12c liten5

Med hjälp av Oracle Client System Analyzer kan du undersöka hur användarnas klienter är konfigurerade. Allting lagras centralt i ett sökbart register. Mycket användbart om fel uppstår hos en handfull slutanvändare.

mtm agent home

Precis som tidigare är det serverbaserade agenter som fyller på den centrala databasen. Det mesta är sig likt, men du kan nu få mer information direkt i det grafiska gränssnittet.

apm create service

Begreppet System hänger kvar från tidigare versioner. Men nu är det ännu enklare att komma igång med dem. För en del Oraclekomponenter byggs de till och med automatiskt; exempelvis hårdvara ur Exa-serien.

metext create

Väldigt många operationer i Enterprise Manager 12c kan göras med hjälp av guider. Ofta behöver du bara fylla i en handfull rutor för att komma vidare. Detta gör det enkelt att snabbt komma igång med nya funktioner.

 

 

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening