• image
  • http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem

 

Testat: Oracle i Amazons moln

 

Efter en del skepticism har Oracle nu klivit ut på nätet. Följ med oss på en flygtur till Amazons Oraclemoln, ett moln där allting visar sig vara precis som vanligt. Fast enklare.

Att köpa en komplett lösning på Internet har blivit allt mer populärt. Tanken på att låta någon annan hantera tekniken lockar många. Framför allt mindre företag kan på detta sätt slippa bygga datorhallar när det är dags att börja köra affärssystem och andra stora installationer.

Oracle har valt samarbete framför egen utveckling när de flyttat till molnet. Flera olika alternativ sägs finnas på kartan och först ut är Amazon, som idag är den största leverantören i molnet.

Tjänsten heter Amazon Web Services och den del som är mest aktuell för full drift är Elastic Compute Cloud, eller EC2. Med Oracle på toppen kan du logga in på webbplatsen, starta en virtuell instans och köra din databas i molnet. Allt på under en halvtimme.

För den vane AWS-användaren låter allt detta inte som något nytt. Det har även tidigare varit fullt möjligt att installera Oracles mjukvaror hos Amazon. Den stora skillnaden är att Oracle nu anpassat sina licensregler.

Flera Oracleprodukter certifierade

Företaget har dessutom certifierat flera produkter. Bland dem finns Oracle Database 11gR2, E-business Suite och Peoplesoft. Sedan gammalt finns dessutom MySQL med i listan. Detta innebär att du får full support för installationer på Amazons plattform; från båda företagen.

Vidare har Oracle släppt en handfull nya, fördefinierade miljöer. På Amazonspråk kallas de för Amazon Machine Image, eller AMIer. Dessa gör det oerhört enkelt och snabbt att komma igång.

Vill du hellre bygga från grunden går även det bra. Amazon har en lång rad färdigkonfigurerade miljöer med bara operativsystemet installerat. Du kan till exempel välja mellan olika versioner av Windows och Linux.

Oavsett vad du väljer måste du ha licenser på plats. För Oracle gäller att du kan flytta över det du har till molnet. Om du vill bygga nytt är det bara till att köpa in. Amazon kan bara erbjuda basversionen, Standard Edition One, direkt. Resten får du inhandla genom dina vanliga kanaler.

Samma sak gäller för korttidslicenser. Endast den enklaste versionen kan hyras per timme. Detta är lite synd då timtaxa är vad Amazon primärt använder sig av. Denna detalj kan göra kortare projekt dyrbara.

Kalkylera din kostnad

Förutom själva licenserna måste du också betala för de resurser du utnyttjar. Det finns en hel del variabler att ta hänsyn till. Lyckligtvis har Amazon en kalkylator tillgänglig på http://calculator.s3.amazonaws.com/calc5.html. Listade priser finns på http://aws.amazon.com/rds/pricing/.

Vill du bara testa systemet kan du komma ganska långt inom ramen för gratisanvändandet. Första året går det bra att köra en liten Linuxmaskin dygnet runt. Den räcker för Oracle XE. Exakta begränsningarna finner du på http://aws.amazon.com/free/.

Som exempel börjar priserna för ett paket med en inbyggd licens för ett år på omkring 2 000 kronor. De sträcker sig till cirka 45 000 kronor. På detta tillkommer en driftkostnad på mellan 35 öre och 8 kronor. Skillnaden i pris är relaterat till maskinkapacitet. Datatrafik tillkommer också. Men du betalar bara för den tid du använder. Du kan alltså starta upp en instans för ett test och sedan stänga ner den när du är klar. Endast körtiden kostar.

Enkelt att komma igång och använda

Att använda Amazons tjänst är väldigt enkelt och de flesta IT-tekniker behöver inte någon längre startsträcka. Detta sagt finns det ändå en hel del att ta hänsyn till i konfigurationsfasen.

Även funktionellt finns det en del detaljer att hålla reda på. Lagringsutrymmet i maskinerna försvinner till exempel när du terminerar dem. Vill du behålla datat kan du istället välja att lagra databaserna på så kallat Elastic Block Storage, EBS.  Då överlever informationen instansen.

I övrigt fungerar molnvarianten som vilken lokal server som helst. Du kan till exempel ansluta med SSH eller SFTP för att hantera maskinen. Oracles gränssnitt når du via webbläsaren. För att underlätta arbetet går det också att koppla statiska IP-nummer till din virtuella dator.

Säkerhetskopiera i molnet

Säkerhetskopiering sköts också detta i molnet. Amazon har en ren lagringstjänst i S3. Dit kan du skicka kopior av din databas löpande. Allting finns inbyggt i Oracle och fungerar smärtfritt.

En annan stor fördel är att du kan expandera efter behov. Det går bra att börja med minsta möjliga konfiguration, för att sedan växa i takt med att arbetsbördan ökar. Detta är heller inte särskilt svårt att hantera.

Däremot kan du inte använda dig av Real Application Cluster. Detta är synd då molnet passar väldigt bra för denna typ av tjänster. Orsaken är att Amazon i detta nu inte klarar av att dela disk mellan instanser.

Utnyttja Oracles säkerhet

Givetvis är även säkerhetsdetaljen väl ordnad hos Amazon. Detta gäller i alla lager; från byggnader till hur instanser är separerade. Fast det gäller ändå att komma ihåg att data ligger hos tredje part. Därför är det i regel en god idé att använda Oracles egna säkerhetsfunktioner för att till exempel kryptera datat.

Att Amazon kommer vara en stark samarbetspartner i den närmaste framtiden råder det inga tvivel om. Men på sikt är det lite mer osäkert. Oracle har varit tydligt med att AWS kommer att vara en plattform bland flera. Det är inte heller helt osannolikt att de själva kommer att bygga en komplett lösning.

Testa först

Men för den som vill testa molnet är Oracle AWS en utmärkt lösning. Om inte annat för att det är så enkelt att komma igång. På bara en handfull timmar kan du vara igång med en utvecklingsmaskin med Oracle XE. Så varför inte göra som Oracle och testa hur molnet fungerar för dig?

Robert Ilijason

 

 

Så här gör man för att starta
en databasinstans i molnet

Vill du till exempel ha din egen databasinstans på nätet är det inte så svårt att komma igång.

1. Skapa ett konto.

 

Amazon1 litenBörja med att skapa ett konto på Amazon Web Services, aws.amazon.com. För att göra detta kommer du att behöva ett kreditkort. Även om du håller dig till de fria nivåerna är detta ett krav. Du måste också lämna ett telefonnummer, då de använder detta för att automatiskt ringa upp och verifiera dig.

 

 

 

2. Skapa en avbild.

Amazon3 litenNär du gått igenom hela processen kan du logga på administrationsverktyget. Det heter AWS Management Console och är fullt av funktioner. Klicka dig till Elastic Cloud 2, kort EC2.

Till vänster kommer du nu att ha ett val som heter ”Images”. Där under finns alternativet ”AMIs”. När du valt det kommer du att kunna söka efter en fördefinierad miljö. Oracles egna innehåller strängen ”oracle-corporation”.

 
Amazon4 litenNär du hittat den avbild som du vill använda behöver du bara skapa den. Du kommer nu att få välja hur din virtuella maskin ska byggas. Vilka val du väljer här är upp till dig själv. Men kom ihåg att större är dyrare.

 

 

 

 

3. Spara nyckelfil och skapa en användargrupp.

AWS till steg 3 litenEfter ett par sidor kommer du att få spara ner en nyckelfil. Se till att komma ihåg var du lagrar den. Du kommer att behöva den när du ansluter dig mot databasen.

 

 

 

 

Amazon5 litenSe också till att skapa en säkerhetsgrupp som öppnar upp åtkomst till din klient. För testbruk går det bra att bygga en som tar bort alla spärrar. Men när du sätter upp produktionsmiljöer är detta givetvis inte att rekommendera.

 

 

4. Starta instansen.

När allt detta är klart startar du upp instansen. På förstasidan i AWS Management Console kommer du att se status på servern. När den är redo är det dags logga på den.

Amazon6 litenHur du ansluter till din nya molnserver beror på vilken klient du använder. Enklast är att använda det terminalbaserade SSH i valfri UNIX-variant. Oavsett vad du väljer ska du se till att koppla på nyckelfilen du skapade tidigare.

Adressen till din server ser du i konsolen. Är du osäker så högerklicka på din valda server och be om inloggningsinstruktioner. Den kommer att visa exakt vad du måste mata in för kommando.

 

 

5. Bygg din databas.

Amazon7 litenNär du väl är påloggad kommer du att bli välkomnad av en handfull instruktioner. Där kan du knappa dig fram för att bygga en databas. Allting görs enligt Oracles standard, i alla fall om du valt en av deras fördefinierad AMIer.

Efter allt detta har du en färdig databasserver. Väl på plats kan du hantera den precis som vilken annan server som helst. Till exempel kan du starta databaskonsolen och logga på med din webbläsare. Enda skillnaden är att själva maskinhanteringen sköts på Amazon.

Robert Ilijason

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening