• image
  • http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem

Apex 4.1

Apex1Webbutveckling för otåliga

Orkar du inte vänta på att utvecklarna ska bygga en webbplats från grunden?  Då ska du titta närmare på Oracle Application Express. Med denna produkt kan du snabbt få till en datadriven applikation för intranätet.

När Oracle först släppte Application Express, förkortat APEX, var många tveksamma. Det fanns redan mängder med språk och verktyg för att bygga webbapplikationer. Vad kunde väl ännu ett redskap tillföra?

En hel del, visade det sig. Till skillnad från många av konkurrenterna är APEX nämligen datadrivet. Att plocka upp eller spara ner information är enkelt. Även en nybörjare kan skapa ett eget formulär med kringliggande funktioner på minuter.

Det kan låta som en klyscha, men det är faktiskt så enkelt. I alla fall att komma igång. Trots detta är resultatet riktigt skalbart. Att hantera något tusental användare direkt ur lådan är inga problem.

Att det är relativt trivialt att komma igång är en viktig orsak till att verktyget blivit populärt. I synnerhet för applikationer på intranäten. Det har kortat ner utvecklingstiden rejält och gjort produktionssättning till en smal sak. Att skapa ett enkelt formulär för en undersökning kan till exempel byggas på minuter.

 

Senaste versionen riktigt vass

Verktyget var i sin första utgåva lite skakigt. Men det har löpande blivit bättre. Med version 4, som släpptes i mitten av 2010, blev APEX riktigt vasst. Det märktes att verktyget nu växt upp. Utvecklare fick bland mycket annat större möjligheter till projektarbete i Team Development. Slutanvändare fick å sin sida ett snyggare och mer dynamiskt gränssnitt.

Totalt innebar detta ett riktigt lyft för plattformen. Det är därför inte märkligt att det börjat dyka upp på allt fler företag. Även om det fortfarande inte slagit igenom på allvar i Sverige syns det även här relativt frekvent numera.
Därför är det extra kul att se att Oracle tagit ytterligare några steg åt rätt håll med nya versionen, 4.1. Det är inga stora förändringar, men de förstärker APEX märkbart. Framför allt har de finslipat funktioner som introducerades i föregångaren.

 

Websheets snyggare och med nya funktioner

Ett exempel på detta är Websheets. Detta är en funktion som gör det enkelt att visa och arbeta med data på ett dynamiskt sätt. Utseendet har förbättrats avsevärt och nya funktioner har lagts till. Resultatet är ett gränssnitt som är riktigt tjusigt.

En mindre, men lika trevlig, förändring är uppdateringen av kalendern. Det är nu möjligt att använda dra-och-släppteknik tillsammans med komponenten. Perfekt om du snabbt vill ändra datum på en post.

 

Begripliga felmeddelanden

Minst lika efterlängtat är att Oracle öppnat upp hanteringen av felmeddelanden. Tidigare fortsatte de interna texterna och koderna upp till slutanvändaren. I regel har det varit ren rotvälska för dem. Nu kan du översätta texten till något mer begripligt. Ett klart lyft för användarvänligheten.

Trots att det bara är en uppdatering finns det en del helt nya funktioner också. Den viktigaste är en komponent med vilken slutanvändare kan ladda upp information från kalkylark. De kan endera skicka upp en kommaseparerad fil eller klistra in data.

Denna lilla finess gör det oerhört mycket enklare att ta in ny data från slutanvändare. Visst går det att bygga ett inmatningsformulär, men många föredrar att jobba i Excelark. Med uppladdningsfunktionen är detta fullt möjligt.

 

Snyggare HTML och stöd för mobila enheter

Även under ytan har det hänt saker. Vad ögat normalt inte ser är att den underliggande HTML-koden blivit mycket snyggare. Dessutom är motorn bättre anpassad för att hantera mobila enheter; något som verkligen behövs numera.
Vidare har APEX fått möjlighet att använda Oracle interna rowid för DML-operationer. Praktiskt innebär detta bara att antalet nyckelkolumner på en tabell inte längre är en begränsning för vissa operationer. Tidigare krävdes manuellt byggd kod för att uppnå samma sak.

Att arbeta med verktyget fungerar precis som tidigare. Inga stora förändringar har skett på den fronten. Men efter det senaste lyftet är det heller ingen panik med att göra en ny uppdatering. Det fungerar bra.

 

Enkelt att skapa nya applikation

Precis som tidigare skapar du alltså en applikation. Du väljer om den ska vara databas- eller webbladsbaserad. Till denna grundplatta kopplar du sedan olika funktioner. Vad som erbjuds beror på vilken väg du väljer att gå.

Väljer du det förstnämnda alternativet finns ett dussintal olika komponenter att bygga med. Somliga finns dessutom i flera varianter. Alla funktioner täcks inte in, men du kommer oväntat långt med standardutbudet.
Att skapa lösningen består sedan mest i att pussla ihop de olika delarna och koppla dem till tabeller i den underliggande databasen. Kopplingarna mellan komponenterna kan ofta vara det knepigaste i byggandet.

 

Guider genererar nästan allt

Nästan allting genereras upp av enkla guider. Det är dessutom enkelt att direkt efter skapandet testa funktionen. Blev det fel är det bara att göra om. Men det skadar inte att ha grundläggande förståelse för hur databaser fungerar. Hjälpen är nämligen inte alltid så omfattande som man kanske skulle önskat.

När allting är klart går det att paketera sin applikation med ett par knapptryckningar. Detta gör det enkelt att flytta en lösning från utveckling till test och sedan vidare till produktion. En bra funktion som sparar mycket tid.

I övrigt kan du även titta in i databasen och köra SQL från verktyget. Likaså finns hjälpmedel för att hantera användare och övervaka APEX-instansen. Du har till och med en instrumentpanel med alla viktiga siffror tillgängliga.
Ingenting har gjort den här versionen sämre eller svårare att jobba med. Den största nackdelen med APEX kvarstår dock. Det är helt enkelt inte särskilt intuitivt. I alla fall inte om bortom mallarna. Detta trots att själva verktyget, som nämnt ovan, blivit enklare att jobba senaste åren.

Ett annat problem är att APEX skiljer sig från andra utvecklingsverktyg. Det gäller alltså att lära om. Detta kan vara knepigt för traditionella programmerare. Att APEX inte fungerar med konkurrerande databaser är också ett hinder. I alla fall kan det bli det om du av någon anledning är tvungen att byta plattform.

 

Perfekt för dig som arbetar i typisk Oraclemiljö

Men detta är ändå relativt små problem. Överlag är det en riktigt bra produkt. I synnerhet om man använder den till rätt saker. Behöver du snabbt ha till någonting som fokuserar på data, är APEX ett klockrent val. I alla fall om du befinner dig i en Oraclemiljö.

Vill du titta närmare på APEX är det bara att ladda hem på Oracle Technology Network. Du kan ta hem verktyget tillsammans med en friversion av databasen, Oracle XE. I det paketet har du allt du behöver för att kunna bygga en avancerad webbplats.

 

Testa själv på nätet

Om detta verkar för omständligt kan du istället gå till apex.oracle.com. Där kan du nämligen bygga en applikation direkt på nätet. Molnbaserad utveckling när den är som enklast. Perfekt om du vill bygga en prototyp.
Det enda du behöver göra är att registrera dig. Oracle kommer att skicka ut uppgifter till dig. Med dem tillgängliga är det bara att logga på. Hela sviten finns på plats för dig att laborera med.

Oavsett vilken metod du väljer ska du i alla fall se till att testa APEX. För mycket enklare blir det inte att bygga webbplatser. I alla fall inte om du arbeta med information.

Robert Ilijason

 

Bilder:

Att lägga till en ny funktion i applikationen är enkelt. Det finns mängder av guider som hjälper dig.

 

 

Gränssnittet är rent och enkelt att navigera i. Det känns verkligen att APEX har vuxit upp.

 

Du behöver inte låsa dig vid innehållet de fördefinierade mallarna. Nästan allting går att justera på egen hand.

 

Med paketet följer en handfull färdiga applikationer. De visar hur bra det kan bli om du är villig att lägga lite tid.

 

 

Guiderna är väldigt enkla att jobba med. Du behöver inte kunna skriva en rad kod för att få ihop en enkel webbapplikation.

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening