• image
  • http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem

Knivarna vässas på HP och Oracle

Att Oracle beslutat sig för att ge upp Itaniummarknaden har fått HP att se rött. Med advokaters hjälp vill de tvinga fram vidareutveckling av plattformen.

När Oracle för någon tid sedan meddelade att de inte längre tänkte satsa på Itanium var det många IT-ansvariga världen runt som fick en smärre chock. Framför allt var det HPs kunder som drabbades, då hårdvarugiganten står för lejonparten av servrar med detta Intels sorgebarn.

För att hindra massflykt från plattformen försöker nu HP med alla medel övertyga Oracle om att de måste fortsätta släppa produkter. Senaste draget är att hota med juridik. Detta då de anser att Oracle enbart agerat som de gjort enbart för att förstärka sin egen hårdvarudivision på HPs bekostnad. Fast även om Oracles beslut att lämna Itanium var oväntat, var det knappast märkligt. Arkitekturen har inte alls fått den utveckling som förväntades. Av detta skäl har även Microsoft och Red Hat tidigare meddelat att de kommer att sluta utveckla för plattformen. Intel, däremot, har lovat att satsa vidare i flera generationer till.

Sett ur ett större perspektiv innebär detta också att kriget mellan HP och Oracle trappas upp. De båda företagen var tidigare nära allierade, men de senaste åren har det gått stadigt utför. Ingenting tyder på att detta kommer att vända. Fortsättning lär därför följa.

Källa: http://www.informationweek.com/news/hardware/unix_linux/230500159

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening