• http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
  • image

Oracle lyfter in 11g i Amazons moln

Istället för att bara satsa på sina egna molnlösningar fortsätter Oracle att samarbeta med Amazon. Nu kommer även databasmotorn 11g att erbjudas via den populära nätleverantören.

rds_logoI Amazons molnlösning för databaser, Relational Database Service, har Oracles MySQL sedan gammalt funnits som ett val. Men nu går det även att välja företagets flaggskepp, 11G, på infrastrukturplattformen.

Med den nya lösningen är det enkelt för användare att hantera säkerhetskopior och patchning. Men den största fördelen för många är sannolikt smidigheten i att sömlöst kunna skala upp kapacitet i takt med att behovet ökar.

För att göra det så enkelt som möjligt finns det två licensvägar att välja mellan. Befintliga kunder kan ta med sig sitt existerande avtal till molnet. Nykomlingar kan välja att istället köpa ett komplett paket av Amazon.

Priserna börjar på omkring 70 öre per timme för den allra minsta installationen. Men en välbestyckad maskin med stora mängder minne kan kosta uppemot 20 kronor för samma tidsperiod. På toppen av detta tillkommer dessutom lagringsplats och trafik.

Däremot kräver Amazon inte några långa avtal. Det går alltså utmärkt att köpa kapacitet för ett temporärt behov och sedan stänga ner kontot. Precis som för övriga funktioner i molntjänsten är detta lätt gjort.

Källa: Eweek.com

Amazon RDS: http://aws.amazon.com/rds/

 

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening