• http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
  • image

ExdataExadata – Databasmolnet i en låda

Trött på att behöva hantera infrastruktur? Ägnar du veckor åt att testa kombinationer av hård- och mjukvara? Med Exadata kan du direkt lösa dina problem – med en enda låda.

När Oracle för ett par år sedan lanserade Exadata var det många som höjde på ögonbrynen. Trots att det då var HP som stod för järnet var detta ett tydligt tecken på att mjukvarujätten tagit ett steg in på hårdvarumarknaden. I och med köpet av Sun Microsystems, blott ett år senare, blev steget till ett gigantiskt kliv.

Även om största delen av hårdvarusortimentet från Sun finns kvar, är det fortfarande de paketerade lösningarna, Exadata och Exalogic som lyser klarast. Här finns framtiden. Genom att erbjuda en komplett svit gör Oracle det mycket enklare för kunder att drifta Oracles programvaror. Du kan i praktiken erbjuda mjukvara som en tjänst från din egen datorhall.

Genom åren har Oracle primärt varit kända som ett databasföretag. Även om detta håller på att förändras är det fortfarande många som tänker så. Därför är det inte konstigt att Exadata och då framför allt Database Machine är de mest omtalade hårdvaruprodukterna.

Idealisk för konsolidering

Första versionen var primärt avsedd för datalager. Det var logiskt då den typen av lösningar ofta får för lite bandbredd. Den senaste modellen av Exadata, med Suns hårdvara, hanterar däremot transaktionssystem lika bra. Så paketet fungerar oavsett om du behöver snabba svarstider eller hög genomströmningshastighet. Eller en kombination av båda.

Detta gör att lösningen är väldigt väl anpassad för konsolidering. Om du har en lång rad servrar med mindre databaser kan du samla dem på en enda maskin. Det blir inte bara enklare att sköta, utan frigör resurser och sparar dessutom plats i datorhallen.

Ännu en viktig fördel är att du får en – och bara en – kontaktyta för alla problem. Oavsett om det är mjukvaran eller hårdvaran som inte fungerar så vänder du dig till samma support. Alla som någon gång varit med om att leverantörer pekar finger på varandra förstår varför detta är guld värt. Dessutom vet supportteknikerna hur ditt system ser ut, eftersom alla Exadatasystem är likadana.

Hårdvara optimerad för Oracle Database

Men det som kanske drar mest uppmärksamhet till sig är att databaser på Database Machine är snabbare än på motsvarande hårdvara från andra leverantörer. För att förstå detta måste man titta närmare på den underliggande lagringslösningen. Den heter logiskt nog Storage Server och skiljer sig på ytan inte från andra disksystem. Under skalet är det en annan historia.

Optimerade diskar

Tjusningen med Oracles egna lagringsservrar ligger till stor del i den mjukvara som följer med. Den optimerar diskarna för att jobba med företagets databashanterare. Ett tydligt exempel på hur detta kan ge fördelar är Storage Index. Denna teknik filtrerar data redan i disklagret. Om du till exempel kör en fråga med villkor på ett givet år, kommer bara nödvändig informationen skickas till databasen för bearbetning.

Kolumnbaserad komprimering är en annan nyhet som kan generera fördelar för de flesta. Genom att inte lagra poster på disk som rader, utan istället som kolumner, ökar chansen för att många block ska ha samma innehåll. Detta gör att det går att komprimera datat mer – ofta till mindre än en tiondel av originalstorleken. Sedan skickas dessutom informationen till databasen i samma form.

Smart Flash Cache

Vidare finns Smart Flash Cache. Det är en lagringsyta som snabbar upp operationer med hjälp av flashkretsar. Skillnaden mot andra, snarlika lösningar, är att även denna komponent är optimerad för att jobba med databaser. Till exempel ser den till att fulla tabelläsningar inte skriver över allting annat.

Det bästa är att allting sker helt transparent. Du behöver inte ställa in någonting för att det ska fungera. Så bara genom att flytta in dina existerande databaser kan du få en rejäl förbättring i både prestanda och lagringsstorlek. Resultatet beror givetvis på hur ditt system ser ut, men möjligheterna är stora.

Styr tillgången till bandbredd

Du kan själv definiera hur mycket diskresurser respektive databas ska ha tillgång till. På det sättet kan du till exempel skruva ner åtkomsten för datalagret under tider då transaktionssystemet är hårt belastat.

Oracle har sett till att erbjuda ett välladdat paket. Servrarna kommer med Oracle Linux och en installation av Oracle 11g Release 2 Enterprise Edition som är anpassad för att köra med Real Application Cluster.

Välj mellan olika versioner

Även om lösningen ska göra det enklare för användaren passar inte en låda alla. Därför kan du välja mellan två olika typer av system; X2-2 och X2-8. Första siffran talar om vilken version av Exadata det är och den andra hur många processorer som ryms i varje databasserver.

Den mindre X2-2:an är ett kraftpaket som kommer i tre storlekar; fullt rack, halvt rack eller ett kvarts rack. Skillnaden ligger i hur många databas- och lagringsservrar som följer med. Du kan få upp till 8 av den förstnämnda varan och 14 av den sistnämnda. Det är inga problem att uppgradera i samma maskin, om behovet dyker upp. Och ökar det ännu mer kan du seriekoppla 8 rack bara genom att dra lite kablar.

Varje databasserver innehåller 2 stycken 6-kärniga Xeon X5670-processorer, 96 gigabyte minne och 1,2 terabyte lagring på SAS-diskar. Utöver detta finns dessutom 6 Ethernetportar. Av dem är det 2 som klarar 10 gigabit per sekund, medan resterande klarar en tiondel av det. Naturligtvis finns dessutom dubbla nätaggregat.

För extrema krav

Om det här inte räcker får du gå upp till X2-8:an, som bara finns i fullrack. Till skillnad från småsyskonet kommer varje cell här med 8 stycken 8-kärniga Xeon X7560, en terabyte minne och 2,4 terabyte disk. Det går 2 databasservrar på varje paket och 14 lagringsservrar.

Oavsett vad du väljer på databassidan är lagringsalternativen identiska. Du har två val. Varje server går att få med 12 stycken, 600 gigabyte stora SAS-diskar som snurrar i 15 000 varv per minut. Detta ger bra prestanda. Vill du hellre ha mycket utrymme går det att välja större enheter á 2 terabyte vardera. Men deras roterationshastighet stannar på 7 200 varv i minuten.

336 TB i ett skåp

Med maximalt 14 lagringsservrar kan du alltså få in 336 terabyte data i ett skåp. Vill du hellre ha de snabbare enheterna stannar taket vid 100 terabyte. Verkligt lagringsutrymme beror på om, och i så fall hur du säkrar upp data i ASM.

Mellan databas och disk finns tidigare nämnda flashminne. Det går att få upp till 5,3 terabyte av dem varan. Redan i minsta utförandet erbjuds strax över 1 terabyte. Själva anslutningen mellan systemen sker med InifiBand. Det är 2 eller 3 switchar med vardera 36 portar och en hastighet på 40 gigabit per sekund som sköter trafiken.

Upp till 75 gigabyte per sek

Totalt sett ger konfigurationen med de snabba SAS-diskarna en lösning som klarar av upp till 25 gigabyte per sekund i genomströmningshastighet och 50 000 diskoperationer per sekund. Med flashminnet inräknat ökar siffrorna till 75 respektive 1 500 000.

Oavsett vilken storlek du väljer kommer nära nog allting färdigkonfigurerat från Oracle. Det innebär att du kan vara igång på bara några dagar. Allt som fungerar på dina databaser idag kommer också att fungera här. Ingen speciell certifiering krävs. Eftersom alla komponenter är testade med varandra behöver du inte heller oroa dig för att stöta på problem där.

Ingen svag länk i kedjan

En annan fördel är att de olika delarna är anpassade för varandra. Ingen del är över- eller underdimensionerad i förhållande till övriga komponenter. Detta innebär – teoretiskt – att hela systemet bottnar ut samtidigt. Vad Oracle kallar för en balanserad lösning.

Tyvärr är Exadata ingen billig lösning. Speciellt inte om du sedan tidigare saknar licenser. Nollorna tickar snabbt iväg för de större systemen. Men jämfört med konkurrerande alternativ ser det ljusare ut. Lägg till specialfunktionerna som nämnts ovan så blir kalkylen betydligt lättare att räkna hem.

Sammanfattningsvis är Oracles intåg på hårdvarumarknaden intressant. Att paketera en lösning på det här sättet lär tilltala både gamla och nya kunder. Tillsammans med en driftlösning kan detta vara en första steg för att hantera databasdrift som en svart låda – helt enkelt en molntjänst i den egna datorhallen.

Robert Ilijasson

 

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening