• http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
  • image
Alex_Andrianopoulis

Oracle Fusion Middleware Forum

Med fokus på Fusion Applications

I mitten av november höll Oracle ett evenemang kring sin mellanprogramvara. Årets tilldragelse hade fokus på Oracle Fusion Applications, som nu testas av ett urval kunder runt om i världen och som kommer att vara allmänt tillgängligt i början på 2011.

– Nu går IT-avdelningarna över från att vara applikationscentrerade till företagscentrerade. Det kräver en företagsomfattande applikationsplattform, sade inledningsvis Alex Andrianopoulis, VP product marketing för Fusion Middleware på Oracle. Och Oracle Fusion Middleware är en plattform för alla applikationer, som SAP med flera som stöder SOA.

– Genom att skilja på applikation och klient kan man enklare och med nästan ingen kodning addera funktionalitet till befintliga system, Alex Andrianopoulis, VP product marketing för Fusion Middleware på Oracle.

Craig_Kall_Oracle

– Företag kan fortsätta med att uppgradera sina vanliga applikationssviter och anta en ”co existence strategy”, det vill säga välja de Fusionapplikationerna som tillför värde allt eftersom behoven uppstår, Sade Craig Kall, master principal sales consultant på Oracle.

Hkan_Jansson_Oracle

– Företag har idag många utmaningar på grund av alla silo-applikationer, många gånger med dubblerad information, till exempel kundregister som finns i många olika tillämpningar. Oracles lösning innebär att man bygger en infrastruktur med delade tjänster ovanpå sina applikationer, oavsett om dessa är Oracles, Microsofts, IBMs eller SAPs. Där ska tjänsterna finnas tillgängliga för användning och återanvändning, med säkerhet, kontroll och de affärsregler som tidigare funnits i de olika applikationerna, berättade Håkan Jansson,  principal sales consultant på Oracle. Vidare ska allt vara konfigurerbart över alla applikationerna och givetvis baserat på standarder.

Torben_Markusen_Oracle

–IT-avdelningarna måste bli konkurrenskraftigare, för de får nu konkurrens från molnet. I vissa fall har IT-avdelningar bolagiserats och får konkurrera fritt och även erbjuda sina tjänster till andra företag, sade Torben Markusen, sales consulting director middleware Nordic på Oracle. Oracle mellanprogramvara är utformat för molnet. Det finns flera fördelar med det, till exempel bättre utnyttjande, enklare administration, snabbare implementering av nya tjänster och man frigör resurser som kan användas till innovation.


Stöder 150 applikationer
Idag finns över 150 adaptrar för tredjepartsapplikationer. Dessa gör att man kan integrera, hantera och övervaka SOA-processer med Bpel i Oracles SOA Suite.
Dessa färdiga adaptrar löser många problem. Till exempel är definitionen av en kund annorlunda i SAP än i Siebel. Genom adaptrarna är alla fält och poster definierade, så att man får en komplett integration vid meddelanden mellan de olika systemen. Med Oracle Fusion Middleware kan man integrera processer mellan applikationer, men även mellan företag över internet.
Golden Gate
Ett av de senaste tillskotten i Oracle Fusion Middleware är Oracle Golden Gate, som propagerar ändringar i databaser i realtid. Man kan alltså säkerställa att alla databaser innehåller rätt data.

Förläng redan gjorda investeringar

Men Alex Andrianopoulis framhöll också att det går att förlänga livslängden och värdet av sina befintliga investeringar med produkter som Oracle Webcenter. Genom att skilja på applikation och klient kan man enklare och med nästan ingen kodning addera funktionalitet till befintliga system. Man kan även addera ostrukturerat innehåll som textdokument och epost till applikationerna. Ett exempel på det skulle kunna vara kombinationen av Oracle Enterprise Content Manager tillsammans med Siebel. Genom Oracle Web­center kan användarna få informationen i samma gränssnitt och slipper växla mellan olika applikationer.

– Ett ännu bättre exempel är business intelligence. Användarna kan gå direkt från ”insight to action”, sade Alex Andrianopoulis. Det betyder att om ett värde i BI-systemet passerar ett tröskelvärde sa kan en knapp om att vidta en viss åtgärd, eller ett antal val av olika åtgärder presenteras.

Säkerhet

– En utmaning for många företag kan vara att säkerställa att endast autentiserade användare får tillgång till informationen. Speciellt idag, när allt fler användare kommer in från internet med många olika mobila enheter. Med Oracle Identity Management Suite blir det möjligt att säkerställa hela företaget, från en användare med en mobiltelefon ända ner till databasfälten. Rättigheter, användare och roller kan definieras och administreras från företagets HR-system. På så sätt kan provisionering och deprovisionering ske i realtid med mycket liten eller ingen extra tid for administration.

Mervärde med Oracle Fusion Applications

– Oracle Fusion Applications handlar mer om Fusion Middleware än om applikationer, sade Craig Kall, master principal sales consultant på Oracle.

– Man ökar värdet på det man redan har om man använder Fusion Applications. Det är baserat på det bästa från Orac­les alla olika affärssystem. Det har en ny standard for innovation och arbete, sade Craig Kall. Det gör det dessutom möjligt att ha en enda gemensam plats för information som anställda, kunder, produkter, redovisning och så vidare.

Idag är ofta sådan information dubblerad, till exempel finns ofta kundregister i många olika applikationer inom företaget.

Addera det du behöver

Men tanken Med Fusion Middleware är inte att man måste byta ut det man har, utan addera de delar av Fusion Middleware som man behöver.

– Företag kan fortsätta med att uppgradera sina vanliga applikationssviter och anta en ”co existence strategy”, det vill säga välja de Fusionapplikationerna som tillför värde allt eftersom behoven uppstår, Sade Craig Kall.

Den som vill veta mer om Oracle Fusion Middleware och Fusion Applications kan kontakta  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Hans Skalin

 

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening