• image
  • http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
Torsten_Ygge_Oracle

– Nu åter full fart på datorförsäljningen!

Efter en tid av förvirring och tveksamheter står nu Oracles strategier klara. Sortimentet från Sun Microsystems är brett och består av innovativa lösningar oavsett om du avser att använda Oracles programvaror eller inte. Men det finns mycket tid och pengar att tjäna genom att köpa nyckelfärdiga system med hårdvara och mjukvara förpaketerat – integrerat, testat och optimerat.

När Oracle förklarade att de avsåg att köpa Sun Microsystems och affären drog ut på tiden så inverkade det negativt på Suns försäljning.

– Oracle förvärv av Sun var en källa till tveksamheter i branschen. Det fanns ett antal frågetecken som kunderna ville ha svar på, säger Torsten Ygge, sales director systems Sverige. Men nu är affären klar och beskeden från Oracle är tydliga.

 

– Vi är nu unika på marknaden för att vi levererar hela teknikstacken, från datalagring till affärs-applikationer och alla industrispecifika applikationer. Det visar vi genom paketerade lösningar. Redan innan affären var klar hade vi lanserat Exadata, som är en extremt kraftfull maskin för databaser och optimerad för Oracle, säger Torsten Ygge, sales director systems Sverige.

– Vi utvecklar alla våra program i Java. Därför är framtiden för Java viktigt för oss. Det har Oracle redan visat genom olika satsningar. Men på köpet fick vi mycket spännande teknik, Sun var ett innovativt företag. Vi har därför även skickat in mycket pengar i utveckling av hårdvara och operativsystemet Solaris.

Solaris 11 lanseras till exempel i början av 2011, med ökad prestanda, tillgänglighet och säkerhet. Enligt Oracle ska 50 procent av alla omstarter elimineras med det nya operativsystemet, som optimerats för Oracles teknikstack.

Oracle är unika som helhetsleverantör

En viktig del av Oracles strategi är att integrera hårdvara med mjukvara.

– Vi är nu unika på marknaden för att vi levererar hela teknikstacken, från datalagring till affärsapplikationer och alla industrispecifika applikationer. Det visar vi genom paketerade lösningar. Redan innan affären var klar hade vi lanserat Exadata, som är en extremt kraftfull maskin för databaser och optimerad för Oracle.

Exadata var resultatet av ett samarbete med HP. Nyligen lanserades även Exalogic, en maskin optimerad för Oracles mellanprogramvara och stora OLTP-tillämpningar, som är baserad på oracles egen hårdvara. Och slutligen finns nu även en serie system som går under namnet Optimised Sollutions, som kombinerar hårdvara med mjukvaror från Oracle.

Sex förpaketerade modeller

Idag finns, förutom Exadata-modellerna, sex olika förpaketerade system. Dessa är optimerade för olika Oraclelösningar:

  • Oracle Database
  • Oracle WebCenter
  • WLS Web logic Server
  • Oracle Financials
  • Oracle Siebel CRM
  • Oracle Peoplesoft HR

Hårdvaran kan väljas utifrån hur många användare man har eller andra kostnads- och prestandarelaterade kriterier.

Integrerade lösningar spar tid och pengar

– När kunderna köper hårdvara och mjukvara från olika leverantörer får de själva stå för integration och implementering, vilket kostar tid och pengar. Med mjuk- och hårdvara från samma företag finns ingen risk för att olika leverantörer ska skylla på varandra när problem uppstår, säger Torsten Ygge.
Det är dessutom en fördel för kunderna att Oracle, med sin finansiella styrka, kan satsa mer på vidareutveckling av de strategiska produkterna, som Solaris, Spark, Java, Storage, och produkterna som är baserade på X86.

Det går fortfarande bra att köpa hårdvaran för sig

– På grund av de stora fördelarna för kunderna med att köpa integrerade lösningar har till stor del den generella datorförsäljningen kommit i skymundan i Oracles marknadsföring, menar Torsten Ygge.

– Idag är det ingen tvekan om vad Oracle satsar på och den hårdvara som finns i sortimentet kan man med fördel köpa från Oracle även om man inte tänker köra Oracles programvaror. Både programvaror och hårdvaror som Oracle satsar på bygger helt på öppna standarder, så någon risk för inlåsning i Oracleteknik existerar inte för kunderna, även om det finns en och annan på marknaden som kanske påstår det, avslutar Torsten Ygge.

Intresserade kan besöka Oracle.se och beställa vad de vill ur före detta Sun sortiment. Man kan även kontakta sin säljrepresentant eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer frågor eller köp.

Hans Skalin

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening